市场再出现假奶粉!这次轮到 Dutch Lady Curious!几招教你分辨真假奶粉!

家里有婴儿小孩的注意了!大马市场上再次出现假奶粉!而这次受影响的是子母牌(Dutch lady)的Curious奶粉。

据子母牌(Dutch lady)公司发出的文告显示,前段时间有婴儿在食用子母牌奶粉后出现发烧、红疹和腹泻的症状,并紧急送院治疗。

Dutch lady 已经展开调查工作,并获得相关客户的产品样本。产品样本也已经送到实验室进行验证。子母牌公司主动公开相关产品的详情,也就是Dutch Lady Curious(900克)奶粉,批号为1023C7WA。

部分民众表示怀疑孩子在食用Dutch lady Curious奶粉后,出现腹泻不止、全身出红疹和发痒,还有身体忽冷忽热的症状。以下为大家附上你分辨Dutch lady Curious 真假奶粉的方法。

 

Dutch Lady Malaysia 官方原文:

Dutch Lady Malaysia mengesahkan bahawa siasatan sedang dijalankan terhadap kes yang melibatkan produk Dutch Lady Curious (900g) dengan nombor kelompok 1023C7WA.

Tindakan ini diambil berhubung aduan kesihatan yang diterima daripada pelanggan. Insiden tersebut telah mencetuskan perbincangan yang hangat di media sosial.

Sejurus selepas menerima aduan, Dutch Lady melancarkan tindakan segera untuk menghubungi pelanggan dan menjalankan semakan terperinci. Selaras dengan prosedur syarikat, sampel produk telah diperoleh daripada pelanggan dan dihantar ke makmal dalaman dan juga pusat pengujian bebas yang diiktiraf untuk proses ujian.

Dutch Lady juga telah bertemu dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan akan bekerjasama dengan rapat dalam usaha mengatasi perkara ini. Keputusan penuh akan diumumkan selepas proses siasatan diselesaikan.

 

“Bagi pihak Dutch Lady Malaysia, kami mengambil berat insiden seperti ini dan memberi jaminan kepada para pengguna bahawa kesihatan dan kesejahteraan mereka sentiasa menjadi keutamaan kami. Buat masa ini, penemuan awal daripada proses kawalan kualiti dalaman menunjukkan bahawa produk kami tidak mempunyai sebarang kekurangan dari segi kualiti dan susu kami selamat untuk diminum,” kata Tarang Gupta, Pengarah Urusan Dutch Lady Malaysia.

Keraguan Terhadap Kesahihan Produk

Berhubung perkara yang dipersoalkan di saluran media sosial baru-baru ini, Dutch Lady juga ingin menangani spekulasi yang telah dibangkitkan mengenai pembungkusannya.

Tambah Gupta, “Kami menyedari bahawa maklumat yang tidak tepat telah mula disebarkan di media sosial ketika para netizen berkongsi kebimbangan mereka. Bagi melindungi kepentingan pelanggan, kami perlu memperbetulkan spekulasi terhadap beberapa butiran pembungkusan kami yang telah disalah-anggap sebagai penunjuk produk palsu.”

 

Dutch Lady ingin menjelaskan bahawa ciri-ciri di bawah terdapat dalam semua produk Dutch Lady yang sahih.

• Kod kelompok yang bermula dengan nombor 100, 101, 102 dan 103

• Tarikh luput yang berakhir dengan (R), (W1), (W2), dan (W3)

• Variasi pembungkusan yang mepunyai perkataan “Calcium” dan “Kalsium”

• Variasi pembungkusan yang menunjukkan logo FrieslandCampina bersama dan tanpa kotak putih

Dalam pada itu, orang ramai dinasihatkan supaya tidak membuat atau menyebarkan maklumat palsu yang boleh menimbulkan keresahan di kalangan orang awam. Kami menggalakkan pengguna untuk merujuk kepada pusat perkhidmatan pelanggan kami sebelum memapar atau berkongsi sebarang maklumat di media sosial.

Untuk pertanyaan lanjut mengenai produk Dutch Lady, sila hubungi Careline Dutch Lady di 1800-88-1191 atau melalui e-mel di dutchladycareline@frieslandcampina.com.

Facebook Comments